Jag har delat ut den 150 år gamla surdegen till höger och vänster. När en kvinna berättade att hon "lyckades"döda surdegen genom att ställa den för varmt kom jag på att jag inte hade lagt ut skötselråd.
Här kommer några råd:
En surdeg förvaras i kylskåpet och kallas för surdegsstart
En gång i veckan bör du mata surdegen genom att hälla bort hälften och tillföra mer vatten och mjöl.
När du ska baka med surdegen gör du samma sak - ena hälften matas med vatten och mjöl och ställs tillbaka kylskåpet. Den andra hälften används för att baka med. Se Ed Woods "Trejäsningsmetod" eller Manfred Enokssons Att lyckas med Levain (trestegsjäsningen handlar om vetesurdeg men beskrivningen går lika bra att använda på en rågsurdeg)
Svens vasslebröd på lantvete
-
När man gör ostkaka kan man baka på vasslan. På en föreläsning om säd fick
jag veta att nymalt fullkornsmjöl från vete börjar bli dåligt efter 4
timmar. ...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar