En varning: Man kan bli lite rädd för sin surdeg - den lever sitt eget liv, och någon egentlig kontroll över den har man inte. Man kanske tycker den är ett obegripligt naturfenomen som ibland är vänligt sinnat och jäser ens bröd, och ibland är sur och vägrar hjälpa en.
Betrakta den som en husgud, en snäll men lite nyckfull husgud som grundläggande vill en väl. Ungefär som hustomten som ska ha julgröt för att skydda huset mot trolltyg och blixtnedslag.
Se till att den har det bra och varmt när den jobbar och svalt när den vilar sig. Se till att den får tillräckligt att äta i form av nytt grovt mjöl och att den blir motionerad och ompysslad.
Lär dig att läsa av surdegens behov. En trött och för sur surdeg mår bra av en uppfriskande kur som består av en vistelse i värmen på köksbordet och en rejäl måltid med lite nytt grovt mjöl och en liten sked honung och yoghurt till matsmältningen.
Camilla Plum
Källa: http://svt.se/2.106513/1.1456167/surdeg
Svens vasslebröd på lantvete
-
När man gör ostkaka kan man baka på vasslan. På en föreläsning om säd fick
jag veta att nymalt fullkornsmjöl från vete börjar bli dåligt efter 4
timmar. ...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar