Vad kan man göra om man inte har en baksten och ändå vill baka stenugnsbröd?

- Använd min senaste uppfinning: "Grusstenen" dvs en långpanna fylld med grus






När goda råd för brödbakning tas upp, brukar man rekommendera att använda en baksten. Har man ingen baksten, brukar rådet vara att lägga brödet på en varm plåt i ugnen.

I mitt sökande efter lågbudgetlösningar har jag kommit fram till ett mellanting: Grusstenen

Gör så här:

1. Fyll en långpanna med sand, grus eller singel och sätt in den i nedersta delen av ugnen
2. Lägg på en plåt.
3. Sätt in i ugnen på 250 grader i 40 minuter

Sand/grus/singel fyllningen fungerar som värmemagasin och ger brödet stenugnskaraktär genom att ugnstemperaturen hålls på en hög och jämn nivå. Den höga värmen gör att brödet höjer sig lite extra och får fin knaprig skorpa.

OBS!
Tvätta gärna sanden/grusen. Framförallt om du använder sand/grus som sprids på vägarna. Den grusen brukar innehålla kemikalier (salt) som hindrar sanden klumpar ihop sig av kylan.

>> LäsTips Hur får jag tag i en baksten?

Svintokryddad kotlett

.. eller vintergrillningen.

Jag och sonen köpte 9 stora kotletter på extrapris i tätorten. I går åt vi kotlett med klyftpotatis. Det smakade OK men vi saknade sommaren grillning.

Idag släpade vi fram grillen till stugknuten och hällde på grillkol.
Hoppsan! Det finns ingen tändvätska. Vad göra?

Det finns glöd i vedkaminen.
Med mina nya IKEA grillvantaren och stor metallslev skopade jag upp nästan 1 liter glöd i en långpanna och rusade ut till grillen. Det fungerade. - Bättre rådlös än grillös :-)

Sonen reagerade på att grillgallret var megaäckligt. Ingen hade rengjort det i somras. Han skurade med tvålsvinto.
När sonen grillat klart kom han in och gav mig en smakbit. Det var en ny smakupplevelse. Kotletterna hade en pikant smak av svinto. Sonen hade slarvat när han sköljde av gallret.

Grilla nya kotletter? Grillglöden var slut.
Då kom jag på det! Skölj av kotletterna under kranen. Det funkade.


.

Jäskorg gjord av datorkabel och smält plastdurkslag

Jag gillar att testa lågbudgetlösningar. Vad kan man göra av ett förstört durkslag?

Ett durkslag hamnade vid ugnens värmeutsläpp. Där är det så varmt att plasten smälte och durkslaget kom att se ut så här:


Jag hade en gammal parallellportsskrivarkabel som jag klippte bort kontakterna från och virade kabeln inuti. (jag fäste den med ståltråd)


Det blir inte lika bra som på en riktig jäskort av pil - men jag tycker det är OK som ett första försök. Min jäskorg har samma problem som köpesplastjäskorgar - degen vill inte släppa hur mycket du än har mjölat.

Man kan göra jäskorgar av nästan vad som helst.

Jag har inte ännu fått tag i jäskorgar av pil som jag skrev om i juni förra året. Omtänksamma mellansyster ringde igår och tyckte att jag skulle gå en korgflätningskurs i sommar och lära mig att göra egna korgar.

Det finns imitationskorgar i plast men jag fick jag lära mig på bakkursen med Manfred Enoksson att degen brukar fastna i kanterna på de korgarna.

När jag gick igenom bilderna från i somras upptäckte jag att jag hade dokumenterat några av mina provisoriska jäskorgar.

JÄSKORG AV TEGELSTENAR

Tegelstenar fungerar bra om man vill göra lite större limpor. Jag skulle testa men är lite för otympligt för att göra igen. Nu undrar jag var tegelstenarna tog vägen. Jag behöver dem för att lägga på järnkaminen som värmemagasin nu när temperaturen ute har sjunkit mot 10 minus.

JÄSKORGAR AV SKÅLAR OCH DURKSLAG

Durkslag och skålar av plast och metall som jäskorgar. Jag föredrar plastdurkslagen som är lagom stora för en-kilos-bröd och bra välvning.

JÄSKORG AV BALJA

I en hög 10-liters plastbalja kan man göra 2 avlånga (som på bilden) eller 4 små runda bröd (dvs 4 brödknyten)

JÄSKORG GJORD AV MUGGFÖRKORTAD BRÖDFORM

När du har för lite deg för fylla en brödform kan du stoppa dit en mugg eller liknande för att korta av.

OBS! Alla exemplen är "degknyten" (degen är inlagd i handdukar) som vänds upp och ner på bakspaden när de ska gräddas.